Viktige ord og uttrykk innenfor forbrukslån

Vurderer du å ta opp et forbrukslån og stusser over ord og uttrykk som ofte blir brukt? Her er en liten guide.

Nominell og effektiv rente

Nominell rente er den renten banken til enhver tid tar som betaling for at du låner penger av dem. Har du et lån på 100 000 og den nominelle renten er på 10 % så betaler du 10 % rente til banken på det som du til enhver tid skylder banken. Effektiv rente er nominell rente + gebyrer regnet om til en prosentsats ut fra lånebeløpet. La oss ta eksemplet over hvor du har 10 % rente og betaler kr 10 000,- i renter på lånet. I tillegg har du betalt kr. 1000,- i etableringsgebyr og termingebyr. Totalt kr. 11 000,- Da kan vi si at den effektive renten det året har vært 11 %. Her ser du et typisk eksempel på et forbrukslån: Nom. rente 12,76 %, eff. rente 14,14 %, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, totalt 307 463 kr.

Sikret og usikret lån

Forskjellen mellom sikret og usikret lån er om du har stilt noen form for pant som sikkerhet for lånet. Hvis banken har fått pant i hus, bil eller annen form for sikkerhet, da har du tatt opp et sikret lån. Hvis ikke, så har du et usikret lån. Renten er høyere på usikrede lån enn på lån med sikkerhet.

Kredittsjekk

Kredittsjekk er en kontroll låneinstitusjonen foretar for å se om du har noen misligholdte lån eller krav mot deg.

Termingebyr

Termingebyr er et gebyr du betaler i tillegg til lånet ved hver termin for administrasjon av lånet. En termin er normalt en måned. De fleste banker har terminbeløp.

Terminbeløp

Terminbeløpet er det du skal betale ved hver termin. En termin er ofte hver måned. Terminbeløpet er summen av nedbetaling på lån, renter og termingebyr.

Her har du de mest vanlige ord og uttrykk du trenger å kunne hvis du skal ut å innhente et tilbud på et forbrukslån. Du finner billige forbrukslån blant annet på Internett.