Refinansier gammel gjeld

Dersom du ønsker å kutte kostnadene og spare mer penger, er det første du bør gjøre å refinansiere lån og gammel gjeld. Refinansiering er ikke så komplisert som mange tror og sparepotensialet er stort. 

Dette er refinansiering

Refinansiering handler om å redusere kostnadene knyttet til et lån. Enkelt forklart betyr refinansiering at du samler all gammel gjeld, og flytter gjelden til et nytt og større samlelån. Det høres kanskje rart ut at man kan spare penger på å ta opp et nytt lån, og nettopp derfor er refinansiering noe mange velger å overlate til eksperter.

Men refinansiering er slettes ikke så komplisert som det kan høres ut som – faktisk går selve flyttingen av lånet automatisk via bankene. Det eneste du trenger å gjøre som låntaker er å signere låneavtalen. Hvis du ønsker å refinansiere, er derfor det viktigste du må lære deg å gjenkjenne et godt tilbud.

Slik bedømmer du hva som er et godt refinansieringslån

Det viktigste først: Refinansieringen gjennomføres kun dersom det er penger å spare. Har du allerede det minst kostbare lånet som er mulig å oppdrive, er det altså ingenting å tjene på refinansiering. Dette er imidlertid lite sannsynlig. Har du hatt gjelden i noen år, er sjansene store for at du ikke lenger har den laveste renten.

Det beste refinansieringslånet finner du ved å sammenligne ulike tilbud om refinansiering, og undersøke følgende:

  • Har lånet lavere rente enn du betaler i dag?
  • Har lånet lavere gebyrer enn du betaler i dag?
  • Er det andre fordeler som kan komme deg til gode, som en mer fordelaktig nedbetalingsplan?

Her er det viktig å gjøre en samlet vurdering. Det hjelper ikke å godta et lån med lav rente hvis du ender opp med skyhøye gebyrer som spiser opp hele besparelsen din. I tillegg kan det være andre fordeler som er viktigere for deg, som for eksempel at nedbetalingsplanen er fleksibel med mulighet for utsettelse.

Bruk en finansagent

Det er krevende å sammenligne tilbud om refinansiering på egenhånd, og du kan gjøre deg selv en stor tjeneste ved å benytte en finansagent. Dette er en finansiell aktør som arbeider med å sammenligne tilbud om lån på vegne av privatkunder, med mål om å finne det beste lånet.

Det er mange fordeler ved å bruke en finansagent:

  • Du trenger bare sende inn én søknad
  • Søknaden sendes elektronisk og signeres med BankID
  • Finansagenten videresender søknaden til et knippe banker
  • Finansagenten sammenligner bankenes tilbud for deg
  • Du mottar det aller beste tilbudet i retur i løpet av en virkedag

Fordeler med å refinansiere

Det er mange fordeler med å refinansiere gammel gjeld. Ikke bare reduserer du månedlige kostnader knyttet til lånet, du reduserer også lånets totale kostnad. Så mye kan du spare på å refinansiere 50.000 kroner med kredittgjeld:

I tillegg til å spare penger, vil du også få samlet gjelden din i et oversiktlig samlelån. Du slipper å få flere fakturaer i måneden, og du får bedre oversikt over privatøkonomien din. Da er det enklere å sette opp et budsjett eller en spareplan, og holde seg til den.

Eks. nominell rente fra 6,39 % til 21,95 %. Effektiv rente fra 6,81 % til 24,4 %. Eff. rente 13,2 %, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, totalt: 262.573.