Slik bør du passe på personopplysninger på PC-en

I dag benytter de aller fleste mobilen til alt mellom himmel og jord, og det er mulig å gjøre det aller meste av både underholdning og arbeid fra en dings med relativt liten skjerm. Samtidig er det selvfølgelig også mange som har en PC eller Mac til jobb, skole og underholdning – les mer her om dataspill og hvordan digitale spill også henger sammen med annen idrett. Hvordan skal du passe på alle disse personopplysningene?

Alt finnes i skyen – på godt og vondt

Du skal ikke mange år tilbake i tid for å finne gode råd, fra for eksempel finansnorge.no, som nesten utelukkende fokuserer på lokal lagring. Å bruke 1-2-3-regelen og lagre 1 fil på 2 fysiske steder på 3 enheter høres ut som en håpløst utdatert tilnærming.

I dag har de aller fleste tilgang til rimelig skylagring som også er enkel å bruke. Det betyr at det ikke finnes noen unnskyldninger når det gjelder manglende sikkerhetskopiering av bilder og andre filer. Samtidig åpner det også for enorme sårbarheter hvis noen med uærlige hensikter får tilgang til innloggingsopplysningene.

Pass på å sikre dine kontoer med trygge passord og totrinnsbekreftelse

Med dingser som hele tiden er på nett, og personopplysninger som hele tiden synkroniseres mellom enheter og kontoer, er det viktigste tiltaket du kan gjøre å sikre kontoene dine. Det gjelder da særlig de helt sentrale kontoene som Google, Apple, Microsoft eller Facebook. Disse er ofte knyttet til både innlogging på flere enheter, betaling og ikke minst alle bilder, kontakter og e-post.

Alle store tjenester tilbyr såkalt totrinnsbekreftelse, der det ikke er nok med bare brukernavn og passord. Du bruker for eksempel enten SMS-kode, app eller en egen fysisk nøkkel i USB-porten når du skal logge inn.

Hvis du i tillegg lar nettleseren velge egne trygge passord, da er du kommet et godt stykke på vei mot målet om trygge personopplysninger.