Dette må du huske på når du velger forsikring

Forsikringer er en viktig del av privatøkonomien. Vanligvis representerer de kanskje bare en liten utgiftspost hver måned, men hvis det virkelig skjer et uhell kan de være gull verdt. I noen tilfeller, som for eksempel når det gjelder bilforsikring, er det til og med obligatorisk med forsikring. Samtidig kan det være smart å ikke kjøpe for mange forsikringer, Forbrukerrådet har en god sjekkliste for valg av forsikringer.

Vurder hvorvidt du trenger forsikringen

Noen forsikringer er enten lovpålagt, eller mer eller mindre obligatoriske. En forsikring handler om å sikre seg mot de store tapene og skadene, det er viktig å huske på det når du vurderer behov.

Forsikring av bolig og innbo er anbefalt for absolutt alle, selv om du bare bor med noen få ting på en leid hybel. Hvis boligen blir totalskadet i en brann, så er det likevel relativt store verdier som går tapt i form av for eksempel klær, mobil, laptop og andre småting.

Reiseforsikring er helt obligatorisk ved reise til for eksempel USA, med tanke på at kostnadene ved sykdom ellers kan være i millionklassen.

Sjekk om du allerede er forsikret

Det er mange nordmenn som er dobbeltforsikret, noe som er både unødvendig og dyrt. Sjekk om du for eksempel allerede har en felles forsikring via fagforening eller annen organisasjon. Dessuten kan det være smart å sjekke om innboforsikringen allerede dekker det spesifikke området som du vurderer å forsikre.

Les vilkår og sammenlign tilbud

Det finnes mange forsikringsselskap, og det kan være smart å sammenligne tilbud fra både store og små. Søk bredt, for eksempel på bransjesider som https://www.bedriftsguiden.no/, og via anbudstjenester.

Forsikringsvilkår kan være kompliserte og lange, selv om selskapene begynner å bli litt flinkere til å oppsummere de viktigste delene. Eventuelt kan det også være smart å lese tester og sammenligninger, men forsikre deg om at de inneholder oppdatert informasjon.