Slik velger du din første Cello

Det å skaffe seg en Cello kan ved første tanke virke litt skremmende. Det er mange spørsmål som gjerne skal besvares, før man åpner lommeboken og foretar kjøpet.

Hvilken størrelse skal man velge?

Hvilken prisklasse?

Finnes det gode og dårlige Celloer?

Bli enig om et budsjett

Når du skal velge din Cello er det viktig at du bestemmer deg for hvilket budsjett du skal holde deg innenfor.

En Cello kan koste alt fra mange hundre tusen kroner helt ned til noen få tusenlapper. Det er du som bestemmer hvor mye penger du vil legge ned i instrumentet.

Begynn med en rimelig variant

I begynnelsen kan det være en ide å kjøpe en rimelig utgave, og heller investere i en litt dyrere når du vet mer om hvor mye den vil bli brukt. Det er dog viktig å være klar over at dess rimeligere Celloen er, dess dårligere lyd vil den produsere. Slik er det med de fleste instrumenter.

Størrelse

Det er også viktig å velge riktig størrelse på Celloen.

Cellos er laget i brøkstørrelsene 1/10, 1/8, 1/4, 1/2, 3/4 og 4/4. Generelt spiller de fleste voksne en 4/4 størrelse.

For 4 og 5 åringer er 1/10-størrelsen sannsynligvis best. Barn i alderen 5 og 6 år bruker vanligvis 1/8 cello. 1/4-størrelsen er best for alderen 6 og 7 år.

1/2 størrelse passer vanligvis for 8 til 10 åringer, og 3/4 størrelsen er vanligvis for 11 til 13 åringer, selv om noen veldig små voksne kanskje føler seg mer komfortable med å spille en 3/4 selv om en fullstørrelses Cello er 4/4.

Den eneste måten å vite med sikkerhet hvilken størrelse som er best for deg, er å følge et dimensjoneringskart og ta personlige mål.

Det er veldig viktig at du spiller en cello som er riktig størrelse for kroppen din.

Det finnes Celloer i forskjellige kvaliteter

Celloer er tradisjonelt laget med en gran øverst på Celloen og lønn langs sider, rygg og nakke.

Celloer fås også i laminat. Spesielt de rimelige utgavene er produsert av laminat, og ikke ekte tre for å holde prisen nede.

Hvis treverket i Celloen har lag i stedet for ett stykke, er det sannsynligvis laminat.

Hvis du er usikker på hva du skal velge, så snakk med en ekspert. Fortell vedkommende hva du skal bruke Celloen til, hvor mye penger du vil bruke og hvilken størrelse du trenger, så hjelper vedkommende deg med valget. Du finner blant annet eksperter på https://www.danmusikk.no/