Slik bør man gå frem når man skal pusse opp kjøkkenet

Mange går med drømmen om å pusse opp kjøkkenet, men det kan være litt vanskelig å finne ut av hvor man bør starte. Skal man bare finne et kjøkken man liker, ta opp ett lån og bytte det ut? For noen så høres dette ut som en enkel løsning, men det kan fort ende i kaos hvis man ikke har en bestemt plan på når, hvor, hva og hvem. Å pusse opp kjøkkenet kan nemlig være et omfattende stykke arbeide hvis mye av det skal skiftes ut. Hvis uttak skal flyttes, vegger fjernes og nytt gulv skal legges så er dette en mye større oppgave enn å bare skifte ut ett par skap og noen skuffer. Et nytt kjøkken kan være en god investering, men det krever også god planlegning.

Begynn med planlegningen

Et godt oppussingsprosjekt begynner som regel alltid med en god plan. Her kan det være en god ide å holde et møte med alle i familien som kommer til å benytte seg av kjøkkenet. Mor vil kanskje ha et hvitt kjøkken, i mens far synes at et mørkt kjøkken ville tatt seg best ut. Lillebror er kanskje opptatt av at det er plass til å kunne sitte og gjøre lekser i mens middagen blir laget, i mens storesøster er mer opptatt av at det er plass til at alle kan lage mat. Uansett så er det en god ide å finne ut av hva man ønsker i forhold til design, funksjonalitet og materialer. Ønsker man et større kjøkken, eller kjøkken og stue i ett så skal man også overveie om man skal fjerne veggen eller ikke. Dette er et omfattende stykke arbeid og kan derfor gjøre oppussingen dyrere, men i enden vil det selvfølgelig være verdt det.

Når man har funnet ut av hvilket kjøkken man ønsker så gjelder det å sette opp et budsjett og finne ut av hvor pengene skal komme fra. Har man en oppsparing så lønner det seg selvfølgelig å bruke denne, men de fleste låner penger av banken. Det kan være vanskelig å legge et budsjett hvis man ikke har erfaring med dette fra før av. Derfor kan det være en god ide å kontakte et kjøkkenfirma eller en byggesakkyndig til å føre prosjektet.

Når finansieringen og budsjettet er i boks så gjelder det å komme i gang med selve oppussingen. Sørg for alltid ha skiftelig avtale med montørene der pris og tidspunkt for ferdigstillelse fremkommer. Når kjøkkenet er ferdig så er det en god ide å gå igjennom hele arbeidet med en sjekkliste over ting som er utført. Dette er for å forsikre seg om at arbeidet er riktig utført sånn at man ikke plutselig finner ut av at det er noen feil eller mangler ett et par ukers tid. Det lureste er nok å gå igjennom kjøkkenet sammen med kjøkkenfirmaet, montøren og eventuelt prosjektleder sånn at man sammen blir enige om eventuelle feil som skal utbedres og hvem sitt ansvar det er å utføre jobben.