Finnes det fortsatt noen ulemper med LED og sparepærer?

Det er ikke mange år siden de aller fleste foretrakk tradisjonelle glødepærer, eller eventuelt halogen. Det fantes mange årsaker til dette, mange sparepærer var både dyre og ga et kaldt og ukoselig lys.

I dag er situasjonen en helt annen, med et gigantisk utvalg av ulike lyskilder som både gir godt lys og sparer strøm. Se utvalget av sparepærer her: se sparepære , i dag er det ikke bare LED-lyskildene som kan by på en god opplevelse, men også de litt mer klassiske sparepærene bygget på tradisjonell teknologi som du finner i lysstoffrør.

Kaldt lys og treg oppstart er historie

I industrimiljøer har det vært relativt ukomplisert å bruke lysstoffrør og tradisjonelle sparepærer, da det i slike miljøer ofte er en fordel med kaldt og skarpt lys. Samtidig spiller det ikke noe rolle om lyskildene bruker noen sekunder på å starte opp.

Disse faktorene var dog relativt avskrekkende i hjemmemiljøer, da kaldt lys kan gi et klinisk miljø som ikke direkte passer inn i en vanlig bolig. Samtidig kan selv noen sekunders venting på oppstart være irriterende.

Strømsparing er kanskje ikke den største fordelen i private boliger?

Et argument mot sparepærer i private boliger, er at strømmen som spares likevel hadde kommet til nytte som varme. I mange tilfeller kan det til dels være sant, samtidig som det selvfølgelig er bortkastet om sommeren eller utendørs.

I større anlegg med kanskje flere hundre watt effekt på tradisjonelle halogen-lyskilder, kan det fortsatt være mye penger å spare på redusert strømforbruk. Etter hvert som lyskildene har blitt mer driftssikre og billigere, er det nå også noe penger å spare på lengre levetid. En annen faktor som er lett å glemme er brannsikkerhet. LED-lyskilder er generelt kalde, og det er vanligvis ikke noe problem hvis en lampe faller og lyskilden blir liggende mot brennbart materiale.